Jobbe med gjenvinning

Vil du arbeide i en dynamisk vekstbransje med hovedfokus på avfall, kildesortering og gjenvinning? Som gjenvinningsoperatør, mottakskontrollør eller vektoperatør blir du en viktig del av et avfallsanlegg eller gjenbruksstasjon og har nær kontakt med kundene.

Gjenvinning er et brennende aktuelt tema og har høy prioritet i de aller fleste land. Mer enn noen gang er det viktig å spare miljø og klima for unødvendige CO2-utslipp. Én viktig løsning er å redusere forbruket av varer produsert med originalt råstoff (jomfruelig materiale/jomfrufiber) og heller sørge for at det som allerede er produsert kildesorteres og gjenvinnes.

Avfallsbransjen trenger mange forskjellige yrkesgrupper, blant andre informasjonskonsulenter, ingeniører, mottakskontrollører, daglige ledere, vektoperatører, maskinførere og så videre.

Gjenvinningsfaget – gir jobb for fremtiden

Gjenvinningsbransjen er i rask vekst og på utkikk etter deg som har lyst til å jobbe innen en fremtidsrettet del av næringslivet. I denne bransjen møtes mange ulike kompetansefelt som teknikk, fysikk, kundebehandling, IT, logistikk og økonomi. Du får kjennskap til alle disse kompetansefeltene, og senere kan du spesialisere deg innen det feltet du er mest interessert i.

Gjenvinningsfaget er et yrkesrettet fag der det er viktig å få elevene ut i bedriftene. Det legges vekt på nær kontakt mellom bransjen og skolene, og det er dermed veldig gode utsikter for lærlingplass i en gjenvinningsbedrift.

Praktisk sans og godt håndlag

For å kunne inngå lærekontrakt i gjenvinningsfaget, må du ha fullført VG1 TIP (Teknikk og Industriell Produksjon). TIP er en utdanningsretning for deg med praktisk sans, godt håndlag og nøyaktighet. Å kunne arbeide selvstendig, trives med å samarbeide med andre og ha interesse for ny teknologi er også viktige faktorer.

Dette kurset er inngangsporten til en lang rekke fagområder, blant annet gjenvinningsfaget, og når du etter det første året på skole er lærling i bedrift, vil hovedområdene for fordypning være:

Du vil få erfaring med innhold, oppgaver og arbeidsmåter som er typisk for de ulike yrkene innen dette faget. Du introduseres til kompetansemål på Vg3-nivå og får ta relevante fellesfag fra Vg3, fellesfag i fremmedspråk og programfag fra studieforberedende utdanningsprogram.

Opplæring over fire år

Opplæring i gjenvinningsfaget går over fire år; ett år på skole og tre år i bedrift. Bransjen tilbyr ulike løsninger for hvordan faget skal presenteres, teori og praksis går hånd i hånd. Etter endt læretid kan du avlegge fagprøve i Gjenvinningsfaget. Etter bestått fagprøve får du fagbrev med yrkestittel Gjenvinningsoperatør. Les mer her.