Samfunnsfag

Gruppearbeid

Dette undervisingsopplegget knyttes opp mot læreplanmål under hovedområdet «arbeidsliv». Opplegget går over 4-5 skoletimer, der elevene blant annet må innhente informasjon om ulike yrker, også innen gjenvinningsbransjen, reflektere over verdien av å ha et yrke,sammenhengen mellom økonomisk vekst, miljø og bærekraftig utvikling og beskrive sitt drømmeyrke.

OPPGAVE 1
Tidsbruk: ca. 1 skoletime

I filmen ‘Sorteringsteknologi for avfall‘ møter vi personer i ulike yrker, bl.a. rådmann, informasjonsleder, fabrikksjef, operatør, driftsleder, driftssjef, teknisk sjef, salgssjef og to personer som er formenn. Noter hvorvidt yrkene i filmen er representert av kvinner eller menn. Hva er ditt drømmeyrke? Er det forskjell i klassen på hva jentene og guttene drømmer om?
Diskuter hvorvidt dette kan ses i lys av tradisjonell kjønnsrolletenkning.

OPPGAVE 2
Tidsbruk: ca. 30 min

Les artikkelen «Slik blir framtidas yrker«. Denne artikkelen ble skrevet i 2010. Synes du artikkelforfatteren traff? Hvilke muligheter og utfordringer tror du det blir i arbeidsmarkedet i fremtiden? Hvorfor mener man at klimaforandringer kan åpne opp for nye arbeidsplasser?

OPPGAVE 3
Tidsbruk: ca. 1 -2 skoletimer

Vest Tank i Gulen kommune i Sogn og Fjordane var tidligere et mottaks- og behandlingsanlegg for farlig avfall. I mai 2007 eksploderte deler av anlegget. Ulykken er et eksempel på hvor galt det kan gå dersom en bedrift driver ulovlig behandling av avsvovlingsavfall. Finn ut hva som var bakgrunnen for ulykken, og hvilke konsekvenser den fikk. Diskuter deretter etiske utfordringer i arbeidslivet med utgangspunkt i det du har funnet ut om Vest Tank ulykken.

OPPGAVE 4
Tidsbruk: ca. 2 skoletimer

Gå inn på nettsiden sortere.no Velg to eller tre av produktene du ser på forsiden. Vurder hvor bærekraftig produktene er ved å følge dem ”fra vugge til grav”.
I dette arbeidet bør du bør spørre deg om hvor råvarene kommer fra og hvordan de er bearbeidet. Videre bør du se på hvorvidt produksjonen eller frakten av varen har medført miljøbelastninger. Du må også finne ut om produktene i seg selv fører til miljøbelastninger. Videre må du ta for deg hvor lang levetid produktene har, og hva som skjer med produktene når de blir kastet.

Resultatene kan gjerne presenteres.

Etter Vg1/Vg2 i videregående opplæring

Arbeids- og næringsliv

Mål for opplæringen er at eleven skal kunne

• definere begrepene levestandard og livskvalitet, gjøre greie for årsaker til at levestandarden i Norge har økt og diskutere om økningen har ført til bedre livskvalitet